няня проверяет температуру у ребенка

Що являє собою захворювання, відоме як вітрянка?

Вітрянка (вітряна віспа) – заразне вірусне захворювання, що зазвичай вражає дітей. Воно викликає симптоми, такі як підвищення температури, втома, головний біль і втрата апетиту. Через деякий час з’являється характерний висип. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом або через прямий контакт із пухирцями висипу.

У більшості випадків захворювання у дітей минає без ускладнень, але в дорослих або людей з ослабленою імунною системою воно може спричинити серйозні ускладнення. Лікування спрямоване полегшити симптоми і запобігти розповсюдженню інфекції. Рекомендується проконсультуватися зі спеціалістом для подальшого лікування, щоб усунути поширення інфекції.

Протягом перших шести років діти часто схильні до різних захворювань, включно з вітрянкою.

Мій персональний досвід при лікуванні вітряної віспи

Ця стаття є результатом особистого досвіду при лікуванні вітрянки Ксенією – власницею Агенції, а не медичною статтею.

Під час карантину захворіли обидва мої сини. У молодшого спочатку виникла лихоманка вдень, а вночі з’явилися свербіж і висип. Через 11 днів стан старшого сина й у мене погіршився одночасно. Я звернулася до педіатра після появи перших симптомів, щоб отримати діагноз і призначити лікування.

Щасливі батьки - щасливі діти!

Звертайтеся в Агенцію "Няня Мрії"

+38 (067) 833 12 33

Як лікували вітрянку у дітей

Пам’ятайте, що список потрібних медикаментів призначає лікар і наведені нижче ліки є лише окремим прикладом у конкретному випадку.

Для полегшення свербіння використовували такі препарати:

  • «Каламінок» тонік і «Пудер плін», які допомагають підсушити й охолодити шкіру, знімаючи свербіння і полегшуючи загальний стан;
  • Приймали антигістамінний засіб – краплі «Едермік» протягом 5 днів, але значного ефекту не відчули;
  • Коли температура знизилася, через 2 дні після появи висипів, для полегшення сверблячки почали приймати теплий душ раз на день. При цьому тривалість була не більше 5 хвилин та не використовували губку та мило.

При запаленні ротової порожнини використовували такі методи лікування:

  • Для полоскання рота застосовували Стоматидин (антисептик місцевої дії). Він допомагає зняти біль та знищити бактерії.
  • При підвищеній температурі, особливо вночі, помічали збільшення обсягу бульбашок, їх наповнення рідиною та почервоніння шкіри (гіперемію) в ділянці висипу. Для пом’якшення цих симптомів використовували Бетадін – антисептик, який на відміну від йоду з легкістю змивається.

Під час захворювання на вітрянку температура у дітей може залишатися високою протягом 3-5 днів і незначно коливатися. Рекомендується приймати жарознижувальні препарати при температурі вище 38 градусів, щоб полегшити стан у дитини. Перед тим, як почати приймати препарати, обов’язково отримайте консультацію у лікаря.

«Нурофен» – це дуже популярний засіб для зниження температури. Однак перед тим, як застосовувати ліки, обов’язково ознайомтесь з інструкцією. Дотримуйтесь цього правила за будь-якого призначення препаратів, оскільки під час захворювання на вітрянку, щоб запобігти можливому посиленню висипу та ускладнень, рекомендується уникати прийому «Нурофену» та «Ібупрофену».
Про це мало хто знає, а лікар може не сказати. Звичайно ж, в інструкції може бути інформація дрібним шрифтом, на яку мало хто звертає увагу.

Зазвичай пухирці на шкірі висихають через 3-4 дні, утворюють «скоринки» і зникають без утворення рубців протягом 2-3 тижнів.
Слід зазначити, що після перенесеного захворювання організм розвиває довічний імунітет.

Наполегливо рекомендуємо не займатися самолікуванням і звернутися до лікаря.

ребенок и термометр

Корисні поради при лікуванні вітрянки у дітей з особистого досвіду:

Садок – це система, в яку необхідно вписатися вашій дитині нарівні з іншими дітьми.

Однак, незважаючи на безліч переваг, дитячий садок може не підходити деяким дітям.
Пропоную ознайомитися з недоліками щодо вибору дитячого садка для дитини:

  • уникайте застосування «Ібупрофену» для зниження температури! Замість них рекомендується використовувати «Панадол», «Парацетамол», або «Ефералган»;

  • від початку захворювання починайте приймати препарат «Ацикловір» (у таблетках). Через тиждень висип поступово зменшується в розмірі, стає світлішим, лопаються пухирці і на їхньому місці утворюються «скоринки»;

  • протягом захворювання не використовуйте зволожувальний крем, щоб не поширювати інфекцію;

  • «Пудер плін», що містить цинк, і тонік з каламіном допомагають боротися з висипом і прискорюють процес одужання;

  • у разі свербіння шкіри рекомендується приймати душ через 2-3 дні після початку захворювання;

  • поки всі «скоринки» на тілі не відпадуть, не приймайте ванну, щоб не виникло ризику появи нових ранок. Загоєння найбільших пухирців зазвичай відбувається протягом 7-10 днів;

  • обробляючи шкіру голови, наносьте тонкі на висип за допомогою тонкого пензля, попередньо обробивши його хлоргексидином;

  • необхідно відновити пошкоджені ділянки шкіри, після відпадання кірочок. Для запобігання появи пігментних плям використовуйте крем із пантенолом і обов’язково захищайте шкіру дитячим сонцезахисним кремом. Педіатр порадив крем «Weleda Едельвейс» для чутливої шкіри з SPF 50 або 30.
девочка с ветрянкой

Зазвичай симптоми вітряної віспи проявляються у людини через 10-21 день після можливого контакту з інфекцією. Цей період називається інкубаційним. Діти старші 3-х років переносять хворобу важче, ніж малюки.

Для дорослих вітряна віспа становить значну небезпеку, особливо через можливі ускладнення, такі як ураження внутрішніх органів або розвиток пневмонії. Вагітні жінки також наражаються на серйозні ризики, пов’язані з вітрянкою, оскільки це захворювання може негативно вплинути на розвиток плода і призвести до серйозних проблем до пологів.

Через ці потенційні загрози дорослі, які зіткнулися з вітрянкою, повинні обов’язково звертатися за медичною допомогою і лікуватися під ретельним контролем фахівця. Такий підхід забезпечує оптимальний контроль за хворобою і знижує ризик можливих ускладнень.

Зазвичай перші ознаки захворювання проявляються після інкубаційного періоду. Ці симптоми включають підвищення температури тіла, загальну слабкість і появу характерного висипу. Поступово, бульбашки з висипом з’являються на шкірі та слизовій оболонці, після чого вкриваються скоринкою і зникають протягом 7-10 днів.

Захворювання дуже заразне, і людина залишається інфекційною до повного загоєння всіх уражень шкіри.
Здебільшого хвороба протікає відносно легко, проте слід пам’ятати про можливі серйозні ускладнення.

Серед таких ускладнень варто виокремити бактеріальні інфекції, такі як запалення підшкірної клітковини або пневмонія, що в певних ситуаціях становлять загрозу для життя. Також можливі неврологічні ускладнення, наприклад, енцефаліт, що може мати важкі наслідки, аж до летального результату.

Сподіваємося, що викладена інформація допоможе тим, хто зіткнеться з вітряною віспою.

Будьте здорові, бережіть себе і дітей!

Поділитися цим записом з друзями!